Tolle et lege! Vedd és olvasd!

A Szent István Intézet közleménye az Olvasás Világnapján.

2023. 09. 08.
ÍRTA: Szent István Intézet

A kereszténydemokrata Szent István Intézet az Olvasás Világnapja alkalmából budapesti egyetemek könyvtáraiba juttatta el tanulmánykötetét.

Nemcsak a köznevelési intézményekben indult el a 2023-24-es tanév, de az egyetemek előadótermei is megteltek tudásszomjas hallgatókkal, akik hamarosan a jövő értelmiségeként alakíthatják nemzetünk sorsát.

Az új szemeszter kezdetén és a szeptember 8-i Olvasás Világnapja apropóján budapesti felsőoktatási intézményekbe (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Mathias Corvinus Collegium, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Iskola, Színház-és Filmművészeti Egyetem, valamint az Országgyűlés Könyvtárába) juttatuk el személyesen a Szent István Intézet “E jelben megmaradsz!” című tanulmánykötetét.

Az Intézet kutató kollégái által írt tanulmányokból készült válogatás 4 fejezetben (Férfinak és nőnek teremtve; A gyermeki élet védelme; Keresztényként a világban; Kereszténydemokrácia Európában) foglalkozik a személyes életünk és társadalmi viszonyaink alakulásának szempontjából is meghatározó kérdésekkel.

A mesterséges inntelligencia korában, amikor az emberiség rendelkezésére álló ismeretanyagot egyre inkább megfosztanák a tudás erkölcsi alapjaitól és a teremtettségből fakadó törvényszerűségektől, s amikor a nyomtatott könyvek eltűnése fenyeget, különösen fontosnak tartjuk, hogy hagyományos, papíralapú könyvekben is megvizsgáljuk korunk nagy kérdéseit. Hiszünk abban, hogy a könyvolvasás a digitalizáció elsöprő ereje ellenére sem megy ki a divatból, és abban, hogy a szekularizált Európa újra rátalál gazdag szellemi örökségére, amelyet a kereszténység ihletett.

Bízunk abban, hogy gondolatébresztő és a kritikai szemléletet erősítő tanulmányaink segítséget adnak a fiataloknak nemcsak a világban zajló nagy folyamatok megértéséhez, de a tudományon túli, nagy életkérdések végiggondolásához is.

Intézetünk a vidéki egyetemek hallgatóinak is hozzáférhetővé kívánja tenni a kötetet, az ottani egyetemi könyvtárakba postai úton juttatjuk el a kiadványt.