Legóból katedrális?

Több mint négyezer darabból rakható ki a Lego Notre-Dame.

2024. 05. 13.
ÍRTA: Szent István Intézet

Év végére tervezik befejezni a 2019-ben leégett párizsi Notre-Dame felújítási munkálatait – ekkortól újra látogatható lesz a katedrális.

A Lego ennek apropóján május 7-én bejelentette, hogy a világhírű építmények sorozatába új elem kerül: a rajongók most már nem csak a Taj Mahalt vagy a gízai nagy piramist építhetik meg, hanem a nyugati kereszténység egyik, ha nem a legikonikusabb templomát is.

A 4383 darabból álló, és közel 100 ezer forintért piacra dobott Lego-csomag egyedi darabjait nagy részletességgel tervezték meg, így a tetőn például a 12 apostol „nano” figurája is elhelyezhető. A Notre-Dame 182 évig épült, a 12. századtól kezdve, több szakaszban – a Lego verzió kirakását azonban a gyártó csupán 8 órára becsüli. A templom kirakására vállalkozók nem csupán a külső héjat kell megépítsék, hanem – a Legóhoz híven – az enteriőrt, például a fő- és mellékhajók oszlopait is ki kell alakítsák.

Nem ez az első eset, hogy valaki a nagymúltú katolikus helyszíneket formáz meg Legóból: 2015-ben például a philadelphiai Bob Simon atya 500 ezer darabból készítette el a Vatikán Lego másolatát, amelyból végül egy 4.5 méter hosszú építmény kerekedett. Az alkotást még Ferenc pápa is megnézte, mikor a városba látogatott.

Érdekesség, hogy a Legonak világszerte csupán öt gyára van, ebből az egyik Nyíregyházán található. A céget 1932-ben alapította a dán Ole Kirk Kristiansen, a tulajdonjog pedig ma is a családja kezében van.


(Kép forrása: Lego.com)