Keresztény asszonyok a családért – konferencia

Napirenden a magyar családtámogatási rendszer és a gyermekvédelem legaktuálisabb kihívásai.

2023. 03. 24.
ÍRTA: Szent István Intézet

„Generációk sorsa múlhat azon, hogy kipróbálatlan, agresszív ideológiák szolgálatába állva vagy a kereszténység emberi méltóságon alapuló bevált receptje szerint neveljük-e gyermekeinket egy súlyosan értékvesztett, kihívásokkal teli világban.”

Így fogalmazott Intézetünk igazgatója, Máthé Zsuzsa a mai napon tartott „Keresztény asszonyok a családért” című konferencia kapcsán, melyet a Kopp Mária Intézettel (KINCS), valamint a Magyar Női Unióval közösen szerveztünk.

A konferencián a 21. század nők előtt álló kihívásai és a magyar családtámogatási rendszer sokszínűségének bemutatása mellett a gyermekvédelem új kihívásai is napirenden voltak - ezúttal vállaltan keresztény szemmel, ökumenikus szemlélettel járva körbe a kérdéseket.

Az eseményen felszólalt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is, aki elmondta, hogy vannak olyan alapértékek, amelyeket - bármilyen nehézség is adódik - minden körülmények között őrizni kell, ilyen érték a család is.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára a család egy védendő érték, és nem azokat támogatja, akik a gyermekből élnek, hanem akik a gyermekért élnek.

Batthyany-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke bemutatta Boldog Batthyány-Strattmann László és felesége, Coreth Mária Terézia példaértékű házasságát és családját, kiemelve, hogy mind munkájukkal, mind az istenhitükkel, a közösségért végzett szolgálatukkal, nemzeti identitásukkal követendő értéket jelentenek minden magyar ember számára.

Máthé Zsuzsa a gyermekvédelem legaktuálisabb kihívásairól beszélt, hangsúlyozva, hogy a szülők és a gyermekek helyzete soha nem volt ilyen nehéz, mint napjainkban, tekintve a rengeteg negatív trendet, ideológiát és egyéb támadásokat, amelyekkel a családnak illetve a pedagógusoknak kell megküzdeniük.

A három szervezet vezetői aláírták a Keresztény asszonyok a családért együttműködési szándéknyilatkozatot, amellyel hangsúlyozni kívánják a nők családban és a társadalomban betöltött egyedi szerepének fontosságát, valamint a társadalom alapegységének, a családnak kitüntetett értékét, mely nélkül nincs jövő és nincs nemzeti megmaradás sem.

Az eseményről készült képgaléria ide kattintva tekinthető meg.