Isten éltessen, Szent István Intézet!

Máthé Zsuzsa, Intézetünk igazgatójának írása.

2024. 06. 15.
ÍRTA: Szent István Intézet

Ma három éve, hogy egy lelkes, elkötelezett és hitben járó csapattal elindultunk egy közös úton. Létrehoztunk egy kereszténydemokrata szellemi műhelyt, ami 2021 júniusában a Szent István Intézetben öltött testet.

Kollégáimmal azért kapcsolódtunk ehhez az építkezéshez, mert mindannyian feszítő erővel éreztük, nem jó irányba tartunk Európa-szerte.

Ahogy ugyanis fogyatkozik a hit és ahogy partvonalra kerül társadalmainkban Isten személye, egyre inkább feledésbe merül az ember teremtésbeli helye is és rendre rossz válaszokat adunk életünk nagy kérdéseire.

Elfelejtjük, hogy az életet az első pillanattól az utolsóig tisztelnünk kellene, hisz nem vagyunk urai annak. Nem akarjuk elfogadni, hogy nem bújhatunk ki abból a testből, melyet a teremtésben kaptunk, és hogy nem csaphatunk be generációkat, azt hazudva nekik, hogy megváltoztathatják születési nemüket. Azt a hamis állítást tesszük gyermekeinknek, hogy nem fontos hová, milyen családi, nemzeti, vallási közösségbe születtek, hisz mindenki következmények nélkül kiragadható ezekből, a múlt, a különbség ember és ember között pedig végképp eltörölhető.

Eközben az emberiség történetében soha nem látott mértékben kiszolgáltattuk magunkat a személyiségünk mélységéig hatoló technológiáknak és mohón feléljük a teremtés kincseit, miközben nem tartjuk már érdemesnek továbbadásra az életet.

A kereszténységet pedig, mely személyes üdvösségünk mellett Európa páratlan történelmi sikerének is legmélyebb titka, egyre inkább szélsőséges ideológiaként, üldözendő vagy “csak” nevetséges, ósdi maszlagként állítja be az európai szellemi fősodor.

És mindezek után csodálkozunk, hogy háborúk és civilizációs összecsapások, erkölcsi, szellemi, gazdasági hanyatlás és a demográfiai tél periódusa köszöntött ránk?

Mi, a Szent István Intézet kis csapata a súlyos kérdések mögött a lényeget, a megújulás egyetlen valódi lehetőségét, a hitbeli újjászületést reméljük. Ehhez igyekszünk szerény eszközeinkkel immár 3 esztendeje szellemi muníciót adni; ezért próbálunk szót emelni a nyilvánosságban és ennek szolgálatában teszünk javaslatokat a döntéshozók felé.

Öröm és megtiszteltetés ebben a csapatban dolgozni, ahogy ambíciózus jelmondatunk is üzeni: a következő ezer évért!

/A csoportkép a szülinapi ünnepségünkön készült./

#akovetkezoezerevert