Honleányok dicsérete

Magyar lányok és asszonyok a béke és a haza szolgálatában.

2023. 03. 09.
ÍRTA: Szent István Intézet

Ezzel a címmel tartottunk tegnap közös nőnapi konferenciát a Ficsak - Fiatal Családosok Klubjaval és a Magyar Női Unióval karöltve, a forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján. A gróf Batthyány Lajos hitvese, a 200 évvel ezelőtt született Zichy Antónia emléke előtt is tisztelgő rendezvény a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi Ferencről elnevezett gyönyörűen felújított termében került megrendezésre.

Az eseményen felszólaló Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára arra figyelmeztetett:

„Habár a nők ma már bármilyen rangot, pozíciót elérhetnek, fontos felhívni a figyelmet arra, hogy csak egyetlen helyen pótolhatatlanok, mégpedig a családban!”

A helyettes államtitkár kiemelte, jelen korunk kihívásai közepette erőt meríthetünk nagyszüleink, dédszüleink példájából, akiknek a legembertelenebb időkben is helyt kellett állniuk, és akik a háborúk alatt is igent tudtak mondani az új életre.

Az eseményen Máthé Zsuzsa öt kiváló szakemberrel, Dr. Varga Annamária orvos alezrdessel, Stefanecz Henrietta honvédségi ápoló altiszttel, Dr. Bernek Ágnes geopolitikai elemzővel, Hermann Róbert hadtörténész professzorral és Dr. Puskás Balázzsal, Intézetünk vezető kutatójával beszélgetett a fizikai és szellemi honvédelem történelmi perspektívába helyezett kérdéseiről, az ebben való női szerepvállalásról.

A rendezvényen vezető kutatónk, Puskás Balázs is felszólalt, aki a feminizmus mai célt tévesztett vonulatairól beszélt, a kerekasztal-beszélgetést Intézetünk igazgatója, Máthé Zsuzsa moderálta és ő zárta gondolataival a lélekemelő eseményt.


Az eseményről készült képgaléria itt érhető el.