Hogyan erősödhet Európában a kereszténydemokrácia?

Pódiumbeszélgetést tartottunk a Scrutonban.

2023. 09. 16.
ÍRTA: Szent István Intézet

Hogyan erősödhet Európában a kereszténydemokrácia, ha a hitüket gyakorló keresztények is és velük együtt a keresztény politikusok is fogyatkozóban vannak?

Talán ebben a kérdésben foglalható össze a tegnap esti pódium beszélgetés kulcskérdése, melyet Intézetünk a Christian Democratic Institute-val közösen szervezett.

A Gudrun Kugler jogtudós, teológus, az Osztrák Néppárt színeiben politizáló parlamenti képviselőasszony, valamint

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja közt zajló beszélgetésben a moderátor, Puskás Balázs, vezető kutató kollégánk nem fukarkodott a rázós kérdésekkel.

Puskás a stabil közös platformról kiindulva – lévén a beszélgetőtársak mind katolikus, nagycsaládos emberek – rögtön mélyvízre evezett:

Mit tehet a keresztény politikus az olyan kihívásokkal, amelyek radikális változást hoznak életünkbe, gondolva itt a migráció kapcsán erősödő európai iszlamizáció vagy az LMBTQ-ideológia térhódítására; és mit lehet tenni azokkal a hangokkal, amelyek a keresztények vallásgyakorlását a négy fal közé száműznék?

Kugler elsőként leszögezte: egy ideális társadalomhoz a vallásszabadság is hozzátartozik, a vallásszabadság pedig a nyilvánosság előtt megélt vallásgyakorlást is magában foglalja. Az osztrák politikus XVI. Benedek pápa gondolatait idézte, aki arról beszélt: a népegyház kora véget ért. Már nem az az általános, hogy mindenki keresztény és mindenki elmegy vasárnap templomba, hiszen növekszik az ateisták és a muszlimok száma is, viszont a megmaradó keresztények mélyebben és erősebben élik meg hitüket.

Nacsa Lőrinc kiemelte: a közösségépítésre kell a hangsúlyt helyezni, mert csak a közösség az, ami megtart. A megtartó erőre pedig nagy szükségünk van, mivel a progresszív liberalizmus relativizál minden értéket és megkérdőjelez minden olyan „kapaszkodót”, ami a nemzeteket megtartotta az évszázadok alatt; a nemzetet, a családot, a hitet, a házasság fogalmát, de még a biológiai nemeket is.

A Szent István Intézet alapítója felhívta a figyelmet arra, hogy ma azokat, akik a politikában a keresztény értékeket képviselik, folyamatos támadás alá helyezik és mindenféle címkéket ragasztanak rájuk.

Puskás Balázs felvetésére, miszerint az európai kereszténydemokrácia esetleg áldozatául eshet a keresztények csökkenő számának Nacsa azzal reagált:

„Az egyházainkat össze kell kötni, több az ami összeköt, mint ami elválaszt.” Kiemelte az ortodox és a protestáns egyházakkal való intenzívebb együttműködés szükségességét. A politikus szerint napjainkban félre kell tenni az egyházon belüli hitviták feletti csatározásokat, hiszen sokkal nagyobb veszély leselkedik ránk kívülről és az egységünk kérdése fontosabb, mint valaha.

Gudrun Kugler az erős családok szerepéről beszélt. Az egészséges családok egészséges és ellenálló gyermekeket, valamint felnőtteket képesek nevelni, akik aztán egészséges tagjai lesznek egy virágzó társadalomnak, amelyen aztán az LMBTQ, és az ehhez hasonló hatások nem tudnak fogást találni.

Viszont ahhoz, hogy a családok egyáltalán merjenek több gyermeket vállalni, elsősorban egy sokkal pozitívabb társadalmi diskurzus szükséges. Akinek gyermeke van, soha nem fogja letagadni a nehézségeket, ám teret kell adni azoknak a hangoknak is, amelyek arról számolnak be: ennél nagyobb csoda és gyönyörűség nincs!

Nacsa Lőrinc ezt kiegészítve elmondta: ez például ott is kezdődhetne, hogy egy fogkrémreklámban nem egy gyermek mosolyog a tükörképére, vagy a nyolcadikosok matekpéldáiban nem a válás feletti osztozkodás adja meg a feladat keretét, hanem a sokgyermekes nagycsalád család tortakiosztása. Apróságok ezek, de lényegesek, hiszen ezek a képek napi szinten hatnak a közgondolkodásra.

A KDNP politikusa kifejtette: a magyar családtámogatási rendszer is azon nyugszik, hogy azok a családok, akik gyermeket vállalnak, ne járjanak rosszabbul, mint azok, akik nem vállalnak gyermeket, így valóban szabadon tudjanak dönteni a kérdésben.

Gudrun Kugler elmondta: ő jelenleg azon dolgozik, hogy a párbeszéd, mind közéleti, mind politikai szinten visszakerülhessen a józan ész talajára, hiszen a radikális ideológiák hívei és az azt hevesen ellenzők közötti diskurzus szélsőségesen polarizálták a közbeszédet. Ahhoz pedig, hogy ennek érvényt lehessen szerezni európai szinten is, egy erős, karakteres közép-európai hangra van szükség – ezért is nagyon fontos és hangsúlyos az országaink közötti egyetértés és folyamatos kooperáció.

Kugler úgy fogalmazott: „Remélem ez a mai este is egy lépéssel közelebb segít minket ehhez.”


Az eseményről készült képgalériát ide kattintva tekinthetik meg.