A Kommentár lapszámbemutatóján jártunk

Alkalmunk nyílt a Kommentár szerkesztői csapatával együtt részt vennünk egy tartalmas lapszám elkészítésében.

2023. 06. 21.
ÍRTA: Szent István Intézet

Nagy öröm érte Intézetünket, mert alkalmunk nyílt - a nívós folyóirat történetében első alkalommal - a Kommentár szerkesztői csapatával együtt részt vennünk egy tartalmas lapszám elkészítésében.

Öt éves története alatt a megújult Kommentár folyóirat most épp a huszadik és egyben a legvaskosabb (212 oldalas) számát jelentette meg, tematikus tartalmának feléhez pedig – keresztény politika témában – munkatársaink szolgáltatták a tartalmat.

A Nemzeti Múzeum Kertjében tartott lapszámbemutató beszélgetés során Horváth Szilárd műsorvezetése mellett a kutatók a magyar kereszténydemokrácia XX. századi dilemmái mellett felidézték Ratzinger bíboros, a későbbi XVI. Benedek pápa gondolatait is:

„A kultúrkereszténység, a keresztény kultúra megőrzése, akár politikai szinten is respektálandó dolog, de nem elegendő. Hitvallás nélkül a kereszténység azonban egy múzeumi tárgy lesz, s nem lesz élő.”

Az inspiráló beszélgetés, megerősítette a hallgatóságot abban, hogy a kereszténységből fakadó emberkép és a társadalom keresztény értékeken álló szervezése ma is releváns alternatíva, az idők próbáját kiállt, a közösség számára rendet, az egyénnek pedig kiteljesedést biztosítani képes lehetőség. Csak értékein továbbépítkezve, fundanentumaihoz ragaszkodva élni szükséges vele. Erről beszélgettek Szerencsés Károly történész, Nádor Koppány Zsombor teológus, a Szent István Intézet vezető kutatója, valamint Jancsó András jogtudós.

A kötet mottójaként Slachta Margitot, az első magyar honanyát idézik a Keresztény Női Tábor képviselőjét idézték a szerkesztők: „A keresztény politika a lélekben kezdődik, a magánéletben folytatódik, a közéletben csak betetőzést nyer.” Ezzel a lelkülettel érdemes nekifogni a vaskos olvasmánynak, melyben szó esik arról, miként jutott el a bibliai ember a virtuális emberig, keresztény politizálásról, XVI. Benedek kitörölhetetlen szellemi örökségéről, a progresszió és a keresztény közösségek honi ütközetéről napjainkban és még számtalan (véges végtelen) témáról.

Vigyék, olvassák, újságárusoknál megtalálják!

Az eseményről készült képgalériát ide kattintva megtekinthetik!