„A demográfiai krízis nem csak Magyarország ügye”

Máthé Zsuzsa írása.

2023. 09. 15.
ÍRTA: Szent István Intézet

A demográfiai krízis nemcsak Magyarország ügye, tágabb otthonunk, Európa ugyanúgy - sőt, méginkább - szenved tőle. Ezért is megdöbbentő, hogy a nyugati világ vezetőinek többsége mégis hárítja a drámai következményeket hordozó kérdést vagy csak számokat lát maga előtt, nem embereket.

A hiányzó munkaerőt népességcserével oldják meg, miközben élére állnak a demográfiai értelemben is zsákutcát jelentő gender ideológiának, azaz egyértelműen lemondani látszanak saját nemzeteik, kultúrájuk fenntartásáról.

Ha megnézzük, hogy Európa két vezető államát ki vezeti, nem is csodálkozhatunk nagyon: a német Olaf Scholtz és a francia Emanuel Macron is gyermektelen, időhorizontjuk ezért egész más, mint mondjuk a gyermekszám tekintetében az uniós kormányfők között csúcstartó magyar miniszterelnöké, aki ötgyermekes édesapa és már a hatodik unokáját várja.

Ugyanígy hordozza az egyéni élethelyzet mellett a baloldali, szekuláris világnézet is ezt a szomorú mainstream mentalitást, hiszen a transzcendensre való nyitottság hiánya, a teremtményi mivoltunk elvetése, az Istentől kapott, teremtésbe való személyes meghívásunk elutasítása mind abba az irányba mutat, ahol lezárul a gondolkodás az “én”, a saját élet határainak küszöbén. Ezzel szemben a kereszténydemokrata, patrióta gondolkozás gyökeresen más fundamentumokon nyugszik.

Ugyanakkor a családcentrikus magyar modell is akkor lehet igazán sikeres, akkor érhető el valódi trendforduló, ha az európai gondolkodás is megváltozik, s az kisugárzik kultúránk egészére.

Ezeket a kérdéseket is karcolgattuk Fűrész Tündevel és M. Dobos Marianneal a Hír TV Napi aktuálisában tegnap este az V. Budapesti Demográfiai Csúcs apropóján beszélgetve.


Az adás ide kattintva megtekinthető.