Már a lengyel baloldal sem a régi!

Varga Gergő Zoltán írása.

2023. 10. 07.
ÍRTA: Szent István Intézet

Készült egy interjú a 444-en egy lengyel baloldali politikussal, aki egy egész sor teljesen értelmetlen, önellentmondó állítást fogalmazott meg. Ha valóban „ez” a baloldali gondolkodás, akkor ez tényleg egy „újbaloldal”, mert még egy Marx is bájos csemetének kezd tűnni hozzájuk képest.

Anna Maria Zukowska egy olyan laza állítással indít, mint hogy fontosnak tartják a nők jogainak képviseletét, meg az LMBTQ-csoportok támogatását. Noha a téma mélységeit nyilván nincs keret egy interjúban feszegetni, arra azért már igen szép számban, baloldali feministák is felhívták a figyelmet, hogy nekik azért a teljes nemiség kérdéskörében kibogozhatatlan katyvaszt keverő LMBTQ-mozgalom nem annyira fekszik, hiszen uszkve évszázados munkájukat radíroznák ki az olyan alá nem támasztott állításaikkal, minthogy a biológiai nem az semmilyen módon nem határozza meg egy ember nemét.

Zukowska később a keresztények helyzetére is kitér: örvend annak, hogy „a katolikus egyház befolyása sokat csökkent az elmúlt években”, hogy „egyre többen hagyják el az egyházat, vagy fejezik be a templomba járást”, és reméli, hogy ez a tendencia nem is hagy alább. Ezen felbuzdulva felülvizsgálná a lengyel-vatikáni szerződéseket, az egyház már úgyis csak az idősekre tud hatni. Ezt jelentem a magam 32 évével, tipikusan „nem túl koros” állapotomban szeretném cáfolni. Rám igencsak hat az Egyház, no.

Zukowskát persze nyilván nem a nyugdíjas, templomba járó emberek érdeklik, hanem az, hogy a katolikus Anyaszentegyház saját pénzből kvázi garázdálkodik a lengyel társadalomban; saját szervezetek, saját sajtó, minden. Valóban, a Vatikán a világ legnagyobb jótékonysági szervezetét működtetve, globálisan százezres nagyságrendű intézményt igazgatva, bizony látható befolyással bír Lengyelországban, de ha már így kiebrudalná őket Zukowska asszony, kérjük mellékelje azoknak a kórházaknak, iskoláknak, árvaházaknak, óvóhelyeknek és egyéb intézményeknek is a listáját, amik holnaptól kezdve bezárhatnak, mert nincs szükség arra, hogy ott „zaklassák” tovább a lengyeleket, ahol érik.

Majd jön az ars poetica: Zukowska nagyon be akarja bizonyítani, hogy „lehet egyszerre a szociális szolgáltatások erősítéséért dolgozni és az emberi jogok érvényesüléséért, az LMBTQ-csoportokért politizálni. Csak ez az igazi szociáldemokrácia. Amelyik párt csak az egyik irányt képviseli, az már nem baloldali.”

Puff.

Persze a katolikus dogmákat undorral lesöprő baloldali gondolkodástól nem áll messze az ilyesfajta érv nélküli kinyilatkoztatás, de itt azért valamit érzünk, hogy most talán szintet léptünk, vagy valami. Az emberi jogok csakis LMBTQ-jogok lehetnek, vagy legalábbis csak ebben a köntösben érvényesek, a szociális szolgáltatások is csak kéz a kézben járhatnak ezzel. Különben már egy baloldali is szedheti a sátorfáját. A szociális szolgáltatások erősítése egyébként valóban kiemelten fontos terület, kár hogy épp két mondattal hátrébb rúgta ki az országból a katolikus egyházat. Én a katolikus bojkott előtt még megkérdezném a híveket erről a szociális háló dologról, hátha nekik nagyobb tapasztalatuk van a témában, mint Zukowska asszonynak.

Ha viszont problémát jelent egy ellentmondásos állítások nélküli interjú abszolválása is, akkor egy rendkívül komplex, évszázadok óta polírozott rendszer nulláról való újragondolása tán nem a legkézenfekvőbb célkitűzés egy politikusnak.

De hát nem vagyok én se lengyel, se nő, se politikus – csak katolikus és relatíve fiatal. Mit tudhatom?