Közleményünk a Magzati élet védelméről szóló rendelet módosítása kapcsán

„Ez a gyakorlatban a magzat szívhangjának meghallgatását teszi kötelezővé a kismama számára.”

2022. 09. 13.
ÍRTA: Szent István Intézet

A Szent István Intézet örömét fejezi ki a Magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtási rendeletének módosítása felett.

A belügyminiszter szeptember 15-i hatállyal kezdődően olyan változtatást eszközölt a szabályozáson, amely előírja az abortuszhoz folyamodó várandós nő számára, hogy bemutasson egy szülész-nőgyógyász által kibocsátott igazolást, mely bizonyítja, hogy a magzati életfunkciók működését azonosítható módon bemutatta.

Ez a gyakorlatban a magzat szívhangjának meghallgatását teszi kötelezővé a kismama számára.

A megfogant élet, melyet az Alaptörvény is védeni rendel, ezzel esélyt kaphat: létezéséről üzenhet a sorsáról - rövid idő alatt, krízishelyzetben - döntő édesanyának.

A várandós nő számára is lehetőség az új eljárásrend, mely az árnyaltabb, megalapozottabb döntés esélyét hordozza, hiszen a kismamára nehezedő kényszerek sűrűjében épp csak az érintettel való kommunikáció nem valósul meg.

A Szent István Intézet javasolja továbbá, hogy az élet kopogtatásának első pillanatától a várandós nőknek álljon rendelkezésre egy éjjel-nappal önkéntesen hívható krízisszolgáltatás is, melynek telefonszáma már a várandós teszteken feltüntetve segítséget nyújthat a valamely okból nehéz helyzetben lévő édesanyáknak.