Európai nézőpontok konferencia – Beszámolónk

Május 7-én délelőtt tartottuk a Batthyány Lajos Alapítvánnyal közösen szervezett konferenciánkat.

2024. 05. 09.
ÍRTA: Szent István Intézet

Május 7-én délelőtt tartottuk a Batthyány Lajos Alapítvánnyal közösen szervezett konferenciánkat „Európai nézőpontok” címmel.

Hollik István országgyűlési képviselő köszöntőjét követően Hidvéghi Balázs, európai parlamenti képviselő a magyar és a jelenlegi uniós vezetés közötti politikai-filozófiai törésvonalra világított rá. Amellett, hogy családjogi, migrációs, vagy épp a háborúval kapcsolatos kérdések megítélésében is éles vitában állunk a brüsszeli vezetéssel, az egyik legmeghatározóbb szemléletkülönbség abban áll, hogy az Unió működését egy föderális, központosított rendszerben, avagy nemzetek Európájaként képzeljük el.

Hidvéghi kifejtette: Mivel nem sikerült tető alá hozni az uniós alkotmányt, ezért az EU jelenlegi vezetése indirekt módon venne el hatásköröket a nemzetállamok kormányaitól. A központosítás pedig súlyos visszaélésekre ad lehetőséget, az egyre erősödő folyamat pedig egybeesik a „szélsőséges baloldali, agresszív, neomarxista, woke-ideológia” térnyerésével, amelynek világos célja a hagyományos európai kultúrák, társadalmak átalakítása.

Krúdy Tamás, vezető kutatónk a továbbiakban legfrissebb reprezentatív kutatásunk eredményeit mutatta be. A felmérésben arra voltunk kíváncsiak, a magyar emberek szerint válságban van-e az Unió, illetve, ha igen, jól kezeli-e azt; hogy ténylegesen létezik-e szólásszabadság a nyugati hétköznapokban; valamint, hogy mi lehet az oka annak, hogy egyre kevesebb európai gyermek születik.

A száraznak tűnő, de rendkívül tanulságos statisztikai adatok befogadhatóságáról és elérhetőségéről Krúdy kollégánk írásos formában is gondoskodott. Ezt az írást a Facebook-oldalunkon, illetve weboldalunkon is megtalálhatják.

Bernek Ágnes geopolitikai szakértő Európa helyzetéről és kilátásairól beszélt egy olyan újonnan formálódó világrendben, ahol az Egyesült Államok elveszítette monopol helyzetét, a „globális Dél” pedig, élükön az Oroszország-Kína-Irán szövetséggel korábban sosem látott geopolitikai erővel és befolyással bír.

A szakértő kifejtette: ennek az átmetnek épp az orosz-ukrán háború a kezdete, a korábbi globális status quo elveszett, és nincs esély a korábbi rendhez való visszatérésre.

Bernek Ágnes azt feszegette: képes-e az Európai Unió meghatározó geopolitikai szereplővé válni, ha jelenleg nem hatalmi- és érdek alapon politizál, és egy olyan helyzetben, ahol gazdasági értelemben véve az USA egyetlen tényleges vetélytársa Kína, egyáltalán milyen gazdasági-politikai szerep juthat Európa számára?

Nádor Zsombor teológus, vezető kutató kollégánk a későbbiekben Európa és a kereszténység, a társadalomkultúra és vallás kapcsolatáról beszélt, kitérve a kortárs helyzetre is, magyar keresztény nézőpontból.

Kiemelte: az Unió Alapjogi Chartájában illetve a lisszaboni szerződésben foglalt hét alapérték alapjaként és forrásaként tekinthető emberi méltóság fogalma csak biblikus és keresztény alapokon definiálható, illetve áll meg, mivel az sem a görög méltóságfogalomból sem a kanti méltóságfogalomból nem vezethető le az, ami ma a nyugati jogrendben minden emberre kiterjed.

A konferenciát záró kerekasztal-beszélgetés résztvevői Rab Irén, az Ungarnreal főszerkesztője, Philippe Pellet, a Nemzeti Közszolgálai Egyetem Vallás- és társadalomkutató Intézetének kutatója valamint Rosonczy Kovács Mihály, a Nézőpont Intézet Külügyi igazgatója, lengyel-olasz szakértő voltak.

A szakértők Franciaország, Németország, Lengyelország és Olaszország jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzetét és kilátásait vázolták fel, kitérve például a tömeges migráció okozta nyomásra és változásokra, vagy a demográfiai mutatók földbe állásának miértjére és aggasztó képet festve az országokban tapasztalható szabadság deficitről.

A konferencia előadásai hamarosan ezen a felületen is megtekinthetőek lesznek. Kövessék Facebook-oldalunkat!